Ugnsbakad norsk fjordlax med hovmästarsås, dill och gräslök

ANTAL PORTIONER 10

INGREDIENSER:
1,75 kg Vättern Minut
borstad potatis
1,5 kg laxfilé
Salt
Peppar
50 g smör
100 g dill
20 st knipplök

VÄTTERN MINUT BORSTAD POTATIS
har vi tvättat och borstat skonsamt, vilket gör att både skalet och smaken är kvar. Behöver inte sköljas, klar att använda direkt ur sin förpackning.

HOVMÄSTARSÅS

  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk mörk fransk senap
  • 3 msk socker
  • Citronsaft från en ½ citron
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 msk vatten
  • 1,5 dl raps- eller majsolja
  • 1 knippe dill
    Rör ihop alla ingredienser utom
    dillen tills sockret lösts upp.

Tycker du att såsen är för tjock,
späd med ytterligare lite vatten.

GÖR SÅ HÄR

  1. Värm ugnen till 120°C. Bryn laxen först i het panna på skinnsidan och ställ sedan in laxen och baka till 45°C i innertemperatur.
  2. Skölj knipplöken och ta eventuellt bort vissna blad, strimla den övre gröna delen och dela den nedre. Koka i saltat vatten i 2 minuter till den är genom kokt.
  3. Gör hovmästarsåsen.
  4. Skär dillen fint och rör ner i såsen.
  5. Rosta potatisen med lite olivolja och lite salt på 200°C i varmluftsugn i ca 20 minuter.

Lägg upp löken på laxen och servera med hovmästarsås och rostad potatis.

Smaklig måltid! Glöm inte bort att pröva våra andra potatisrecept som du hittar här nedanför.