Ugnsbakad norsk fjordlax med hovmästarsås, dill och gräslök

Antal portioner: 10

1,75 kg Vättern Minut
borstad potatis
1,5 kg laxfilé
Salt
Peppar
50 g smör
100 g dill
20 st knipplök

HOVMÄSTARSÅS

  • 2 msk svensk senap
  • 1 msk mörk fransk senap
  • 3 msk socker
  • Citronsaft från en ½ citron
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 1 msk vatten
  • 1,5 dl raps- eller majsolja
  • 1 knippe dill
    Rör ihop alla ingredienser utom
    dillen tills sockret lösts upp.

Tycker du att såsen är för tjock,
späd med ytterligare lite vatten.

GÖR SÅ HÄR:

  1. Värm ugnen till 120°C. Bryn laxen först i het panna på skinnsidan och ställ sedan in laxen och baka till 45°C i innertemperatur.
  2. Skölj knipplöken och ta eventuellt bort vissna blad, strimla den övre gröna delen och dela den nedre. Koka i saltat vatten i 2 minuter till den är genom kokt.
  3. Gör hovmästarsåsen.
  4. Skär dillen fint och rör ner i såsen.
  5. Rosta potatisen med lite olivolja och lite salt på 200°C i varmluftsugn i ca 20 minuter.

Lägg upp löken på laxen och servera med hovmästarsås och rostad potatis.

Smaklig måltid! Glöm inte bort att pröva våra andra potatisrecept som du hittar här nedanför.
[/av_textblock]

VÄTTERN MINUT BORSTAD POTATIS
har vi tvättat och borstat skonsamt, vilket gör att både skalet och smaken är kvar. Behöver inte sköljas, klar att använda direkt ur sin förpackning.