Om Vätternpotatis

Med utsikt över Vättern på den bördiga slätten tillreds vår Vätternpotatis.

Våra noga utvalda odlare förser oss med högkvalitativ potatis som vi tillreder i vårt moderna kök. Våra produkter ska smaka bra, hålla hög kvalitet och vara näringsriktiga.

Vi vill att det ska vara både enklare och billigare att använda våra produkter än om man gör jobbet själv. Vi gör er vardag enklare och ger er tid över till annat i köket.

Låt oss hjälpa er att bjuda era gäster på mat tillagad från grunden.

Ladda ner certifikat KRAV & Ekologisk hantering
Ladda ner certifikat FSSC 22000
Ladda ner SMAK certifiering

Följ vår produktionsprocess för Minut-Potatis

1
2
3
4
5
6
7
8
9
1

Vi strävar efter att få våra råvaror från så nära håll som möjligt, från våra noga utvalda IP-certifierade kontraktsodlare. Varje dag förädlas ca 100 ton potatis i vår anläggning i Ödeshög.

2

Innan potatisen – som är spårbar från odlare till färdig produkt – tas i vår anläggning görs en enklare kvalitetsanalys.

3

Här kvalitetskontrolleras bland annat potatisens storlek, torrsubstans och kokegenskaper.

4

I det första steget i den slutna produktionsprocessen avlägsnas främmande föremål och felaktig potatis. Därefter storlekssorteras och tvättas potatisarna för att sedan ångskalas och kvalitetssorteras. Sorteringen sker optiskt och skiljer ut potatisar som är gröna, har fläckar eller prickar. Potatisskalen används som djurfoder eller för att producera biogas.

5

Minutpotatisen vakuumförpackas.
Varje förpackning rymmer 6 kg.

6

Minutpotatisen ångkokas i sin förpackning och kyls snabbt ner med hjälp av isvatten. Den snabba nedkylningen är en bidragande orsak till att Minutpotatisens C-vitaminhalt är högre än konventionellt kokt potatis.

7

Från alla partier tar vi slumpvis ut förpackningar vars potatis provkokas och avsmakas. Vid kvalitetsavdelningen kontrolleras även exempelvis temperatur samt förpackningarnas märkning och täthet. Allt kvalitetsarbete inom företaget sker efter HACCP-principen. Ett system för egenkontroll som baseras på riskanalys och kritiska styrpunkter.

8

Minutpotatisen förpackas i kartong. Den öppnas med ett enda handgrepp, viks enkelt ihop och tar minimal plats i väntan på återvinning.

9

Minutpotatisen har en given plats på tallriken. Dina gäster får en välsmakande potatis utan tillsatser och konserveringsmedel. Den har lång hållbarhet och du lagar snabbt till den. Vi vill att det ska vara både enklare och billigare att använda våra produkter än om du gör jobbet själv. Vi gör din vardag enklare och ger dig tid över till annat i köket. Låt oss hjälpa dig att bjuda dina gäster på mat tillagad från grunden.

Potatisråvara

Med utsikt över Vättern, på den bördiga slätten tillreds vår Vätternpotatis.

Vi strävar efter att få våra råvaror från så nära håll som möjligt, från våra noga utvalda IP-certifierade kontraktsodlare. Varje dag förädlas ca 100 ton potatis i vår anläggning i Ödeshög.

IP-odlare

De går kontinuerligt kurser för att kunna använda de senaste forskningsrönen i sin produktion. Målsättningen är att minimera bland annat användningen av energi och andra insatsvaror för att odlingen ska ske resurssnålt och med minsta möjliga miljöpåverkan.

Vätternpotatis klarar KKV:s krav
Våra produkter under varumärket Vätternpotatis uppfyller kraven i Konkurrensverkets upphandlingskriterier för potatis, vilket ofta är ett skallkrav vid offentliga upphandlingar. KKV:s krav är ett sätt att kvalitetssäkra hållbar upphandling.

Som en viktig del av våra kvalitetsgarantier lämnar vi också en leverantörsförsäkran där vi garanterar att produkterna framställs utan groningshämmande medel, tillväxtreglerande medel eller efterskördsbehandling.

Våra noga utvalda odlare förser oss med högkvalitativ potatis som vi tillreder i vårt
moderna kök.

En av våra odlare är 
Göran Leander som direkt från fälten mellan Mjölby och Skänninge kör sin potatis till vår anläggning i Ödeshög. Potatis som odlas i närområdet av våra engagerade odlare håller hög kvalitet, och med den korta transporten kan det knappast bli bättre ur produktions- och miljösynpunkt.

Koncernen

Vätternpotatis AB ägs av den tyska koncernen Wernsing Food Family Gmbh & Co.

Koncernen med sina drygt 3 550 anställda har sitt säte i Tyskland och omsätter ca 1 miljard EUR. Totalt i koncernen så används ca 400.000 ton potatisråvara årligen. Produkterna omfattar förutom potatis som t ex Flensteds produkter och pommes frites även sallader, sandwich, såser, dressingar, marinader och desserter. Export sker till de flesta EU-länder.

Historia

Vätternpotatis AB grundades 1964 och hette då Hästholmens Potatisprodukter. I början producerade företaget råskalad samt konserverad potatis till storhushåll och industri.

1996 breddades sortimentet och vi lanserade Minutpotatis. En förkokt, kyld potatis som säljs i stora volymer till restauranger och storhushåll.

2002 lanserades Big Bag, konserverad potatis i en storförpackning som företaget utvecklat själv och är ensam om på marknaden. Big Bag säljs i stora volymer till livsmedelsindustrin.

2008 köpte Wernsing Feinkost GmbH i Tyskland Flensteds företag i Sverige(numera Vätternpotatis AB) och Danmark.