Kalvhögrev sjuden med dill och ättika

ANTAL PORTIONER 10

INGREDIENSER:
1,75 kg Vättern Minut borstad potatis
2,5 kg grytbitar av kalvkött
Ljus kalv- alt hönsbuljong
7 st gul lök i bitar
7 st morot i bitar
Dillstjälkar
Vatten
Salt

VÄTTERN MINUT BORSTAD POTATIS
har vi tvättat och borstat skonsamt, vilket gör att både skalet och smaken är kvar. Behöver inte sköljas, klar att använda direkt ur sin förpackning.

DILLSÅS

  • 5 dl kalvbuljong
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk ättiksprit (12%)
  • 2 msk socker
  • 1st stor knippa dill, hackad
  • Salt
  • Vitpeppar från kvarn

GÖR SÅ HÄR

  1. Blanchera köttet genom att koka upp det i saltat vatten och sedan skölja av det under rinnande vatten.
  2. Lägg köttet i en kastrull och slå på buljong så att det täcker. Dela grönsakerna i grova bitar. Lägg i lök, morot, vitpeppar och dillstjälkar. Koka tills köttet känns mört, cirka 50 minuter.
  3. Sila av buljongen, plocka bort grönsaker och pepparkorn. Håll köttet varmt. Koka ihop buljongen så att det är cirka 5 deciliter kvar och har blivit en bra smak på buljongen.
  4. Fräs ihop smör och mjöl i en kastrull. Späd med buljongen och grädden och koka såsen i 5 minuter.
  5. Smaksätt med ättika, socker, salt och eventuellt peppar.
  6. Lägg ner köttet i såsen och koka upp. Tillsätt rikligt med hackad dill. Lägg potatisen i kokande lättsaltat vatten och låt koka i 3–4 minuter. Alternativt tillagning i konvektionsugn med ånga, värm i ca 12 minuter i 100°C.
Servera med kokt potatis och njut.

Smaklig måltid! Glöm inte bort att pröva våra andra potatisrecept som du hittar i menyn till vänster.