Kall inkokt lax med dill, pepparrotsmajonnäs och pressgurka

ANTAL PORTIONER 10

INGREDIENSER:
1,75 kg Vättern Minut borstad potatis
1-1,25 kg hel laxfilé
(ca 4 cm tjock)
1 l vatten
1 st rödlök, skivad
1 msk salt
1st lagerblad
4-5 st vitpepparkorn
3-4 st kryddpepparkorn
2 msk ättiksprit
3 msk vinäger
Dillstjälkar

VÄTTERN MINUT BORSTAD POTATIS
har vi tvättat och borstat skonsamt, vilket gör att både skalet och smaken är kvar. Behöver inte sköljas, klar att använda direkt ur sin förpackning.

PRESSGURKA

  • 2,5 st slanggurka
  • 6 msk ättika
  • 2,5 dl vatten
  • 10 msk socker
  • 1 nypa salt

PEPPARROTS-MAJONNÄS

  • 3 st äggula
  • 3 dl rapsolja
  • Pepparrot
  • 2 tsk senap, citron

Blanda äggulor och dijonsenap i en mixerskål.

Tillsätt oljan droppvis under tiden som du mixar med stavmixer eller vispar kraftigt med en visp tills majonnäsen fått en krämig konsistens. Blir majonnäsen för tjock kan lite vatten tillsättas.

Skala och riv pepparroten och blanda i majonnäsen samt smaka av med salt och citronsaft.

GÖR SÅ HÄR

  1. Koka upp vattnet med löken och resten av ingredienserna.
  2. Lägg laxfilén i en ugnsfast form med skinnsidan uppåt.
  3. Häll på lagen.
  4. Sjud fisken i 120°C i ugnen tills fisken fått en innertemperatur på 45°C.
  5. Ta bort skinnet medan fisken är varm.
  6. Låt den svalna i lagen.
  7. Riv alternativt skiva gurkan.
  8. Pressa bort överflödig vätska och lägg gurkan i en bunke.
  9. Häll på ättika, socker och vatten och till sist lite salt. Blanda och låt stå och dra i kylen en stund.
  10. Lägg potatisen i kokande lättsaltat vatten och låt koka i 3–4 minuter. Alternativt tillagning i konvektionsugn med ånga, värm i ca 12 minuter i 100°C.

Servera med kokt potatis, pressgurka och pepparrotsmajonnäs.

Smaklig måltid! Glöm inte bort att pröva våra andra potatisrecept som du hittar i menyn till vänster.