Huggna Gårdskycklinglår med Örtmajonnäs och citron

ANTAL PORTIONER 10

INGREDIENSER:
1,75 kg Vättern Minut borstad potatis
2,5 kg kycklingben
(drumsticks)
1 st citron och
15 blad färsk timjan
0.5 dl hackad färsk persilja
4 st vitlöksklyftor
10 st morötter
10 st gul lök
25 g smör och olja till stekning

VÄTTERN MINUT BORSTAD POTATIS
har vi tvättat och borstat skonsamt, vilket gör att både skalet och smaken är kvar. Behöver inte sköljas, klar att använda direkt ur sin förpackning.

ÖRTMAJONÄS

  • 3 st äggula
  • 3 dl rapsolja
  • 6 msk dragon, timjan, persilja finhackad
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk pressad citron
  • Salt

Blanda äggulor och dijonsenap i en mixerskål. Tillsätt oljan droppvis under tiden som du mixar med stavmixer eller vispar kraftigt med en visp tills majonnäsen fått en krämig konsistens. Blir majonnäsen för tjock kan lite vatten tillsättas.

Tillsätt örter. Smaka av med salt och citronsaft.

GÖR SÅ HÄR

  1. Sätt ugnen på 250°c.
  2. Riv skalet av citronen och pressa ut saften, dela ner timjan kvistarna. Skala och skär vitlöken i mindre bitar. Skala och skär morötterna och löken i små bitar.
  3. Gnid in kycklingben med citron, citronskalet, timjan, persilja, morötter, lök och vitlöken samt de resterande kryddorna, salta och peppra.
  4. Stek kycklingben i smöret och oljan så att de får en fin gyllenbrun färg. Låt den tillagas i ugnen i cirka 45 minuter. Innertemperaturen skall vara minst 80°c.
  5. Rosta Minut Borstad Vätternpotatis med lite olivolja och lite salt på 200°c i varmluftsugn i ca 20 minuter.
Servera direkt från ugnen och njut.

Smaklig måltid! Glöm inte bort att pröva våra andra potatisrecept som du hittar i menyn till vänster.