Fiskgryta med tomat, fänkål, aioli och krutonger

ANTAL PORTIONER 10

INGREDIENSER:
1,75 kg Vättern Minut borstad potatis
1,3 kg blandade fisksorter
300 g musslor med skal
2,5 l vatten
2 st fiskbuljongtärningar
1 st lagerblad
5 st banan schalottenlök
1 st stjälkselleri
2 msk olivolja
900 g krossade tomater
1,5 dl torrt vitt vin
0,5 tsk torkad timjan
0,5 tsk fänkålsfrön
5 st morötter
5 st vitlöksklyftor
0,5 dl finhackad persilja
2 st fänkål
Salt och peppar

VÄTTERN MINUT BORSTAD POTATIS
har vi tvättat och borstat skonsamt, vilket gör att både skalet och smaken är kvar. Behöver inte sköljas, klar att använda direkt ur sin förpackning.

GÖR SÅ HÄR

  1. Skär fisken i 3–5 cm stora kuber.
  2. Skala och skär grönsakerna i mindre bitar. Fräs dem mjuk i oljan i en rymlig gryta.
  3. Lägg i saffranet och låt fräsa med en liten stund, tillsätt vinet och låt det koka ihop.
  4. Tillsätt därefter krossade tomaterna, smula i buljongtärningarna, häll i vattnet, stött timjan och fänkål, rivet citronskal samt skalad och hackad vitlök. Koka 8-10 minuter. Dra åt sidan.
  5. Koka upp soppan igen strax före servering.
  6. Tillsätt fisken, låt sakta sjuda i 3–5 minuter. Smaka av med citron och eventuellt salt och peppar.
  7. Lägg potatisen i kokande lättsaltat vatten och låt koka i 3–4 minuter. Alternativt tillagning i konvektionsugn med ånga, värm i ca 12 minuter i 100°C.

Servera med aioli och krutonger.

Smaklig måltid! Glöm inte bort att pröva våra andra potatisrecept som du hittar i menyn till vänster.