Wow, vi får färskpotatis!

”Det lilla tunna skalet på Vättern borstad delikatesspotatis gör att den ser rustik ut och den smakar som en potatis ska smaka. Dessutom luktar det gott av nykokt potatis när man tillagar den.”

När Ebersteinska gymnasiet i Norrköping började servera Vättern Borstad delikatesspotatis var elevernas naturliga reaktion att det var färskpotatis som låg på tallrikarna.
– Jag hörde hur de spontant ropade ”Wow, vi får färskpotatis”, säger kökschefen Mirja Lindgren.

ATT ELEVERNA trodde att det var färskpotatis är kanske inte så konstigt
när Vättern borstad delikatesspotatis serverades för första gången på Ebersteinska gymnasiet. Den borstade delikatesspotatisen ser ut som färskpotatis, håller högsta kvalitet hela året och är så nära det går att komma färskpotatis.

– Det är jätteroligt att eleverna direkt reagerade så positivt och jag kan bara konstatera att de äter mycket mer kokt potatis sedan vi började med Vättern borstad delikatesspotatis, säger Mirja Lindgren.
Att potatisen har en överlägsen kvalitet är det viktigaste för Mirja, men hon ser också många andra fördelar med att servera Vättern borstad delikatesspotatis.
En är att den är väldigt enkel och smidig att tillaga vilket sparar både tid och pengar.
– Det gör att arbetet i köket blir mindre stressigt och att vi kan ägna tid till
annat i matlagningen. Dessutom minskar vi matsvinnet kraftigt, berättar hon.
Ebersteinska gymnasiet har cirka 1200 elever och ligger ganska centralt i Norrköping. I genomsnitt serveras varje dag 800 portioner inklusive vegetariskt och specialkost. Mirja Lindgren menar att en stor utmaning är att veta hur många elever som kommer att äta en vanlig skoldag.
– Det är mycket som spelar in, exempelvis vad det är för mat på menyn, vilken veckodag det är eller om det är andra aktiviteter än normalt på schemat. Det kan skilja flera hundra portioner, men vi försöker dokumentera noga så att vi kan planera ännu bättre, förklarar hon. Normalt finns kokt potatis på menyn en till två gånger i veckan. Tillagningen
sker på lite olika sätt beroende på vad potatisen serveras till. Om inte ugnarna är upptagna med annat tillagas potatisen i cirka 12 minuter i hålkantin i ugnen. Tiden beror givetvis på potatismängden i ugnen. Om ugnarna är upptagna kokas potatisen i vatten i 3-4 minuter.
– I båda fallen är det en snabb och smidig tillagning. Om vi behöver kan vi förbereda tillagningen av potatisen, och om det börjar ta slut kan vi tillaga mer allt eftersom potatisen tar slut eftersom tillagningstiden är så kort, berättar Mirja Lindgren. På så sätt får eleverna alltid fräsch nykokt potatis. Möjligheten att kontinuerligt fylla på med ny potatis betyder också att svinnet har minskat kraftigt.
– Det blir betydligt mindre potatis kvar och det passar perfekt att steka upp i ugnen dagen efter. Dessutom blir det mindre potatis kvar på tallrikarna eftersom eleverna nu äter upp hela potatisen vilket de inte gjorde förr, förklarar Mirja Lindgren.

VÄTTERN BORSTAD DELIKATESSPOTATIS är förkokt, helt utan tillsatser och man behöver inte skölja potatisen, den är klar att använda direkt ur förpackningen. När det gäller smak och utseende har Mirja Lindgren enbart lovord att säga om den borstade delikatesspotatisen.

– Det lilla tunna skalet på Vättern borstad delikatesspotatis gör att den ser rustik ut och den smakar som en potatis ska smaka. Dessutom luktar det gott av nykokt potatis när man tillagar den, berättar Mirja Lindgren.