Potatis på Gekås

Gekås Ullared är Skandinaviens största varuhus och med fyra och en halv miljoner besökare årligen utgör de också Sveriges största utflyktsmål. Restaurangen på Gekås har valt att servera Vättern Minut borstad medelpotatis till sina gäster.

– Den har god smak och bra konsistens. Dessutom är det viktigt för oss att veta var våra råvaror kommer ifrån och vad de innehåller, säger kökschefen David Sandberg.

DE FLESTA SOM besöker Gekås i Ullared behöver också äta mat. Restaurangen på Gekås i Ullared erbjuder varuhusets besökare lunch och middag sju dagar i veckan året runt. Restaurangen har 550 sittplatser och serverar upp till 5000 portioner på en dag, samt ytterligare 400 portioner i personalrestaurangen.
– Vi försöker jobba med lokala råvaror och svenska produkter så långt det är möjligt eftersom det är viktigt att vi har koll på vad vår mat innehåller, berättar David Sandberg.
POTATISEN ÄR en viktig del av Restaurangens meny.
– I matlagningen är givetvis vissa råvaror viktigare än andra och potatisen är en råvara som måste se aptitlig ut, lukta gott och smaka bra, berättar han.
David Sandberg har valt att servera Vättern Minut borstad medelpotatis som vanlig kokt matpotatis till exempelvis köttbullar, Wallenbergare och ugnsbakad lax. Totalt handlar det om cirka 80 ton potatis per år.
– Det är helt enkelt en riktig potatis som har bra kvalitet året om, konstaterar han.
DEN BORSTADE Minut medelpotatisen går snabbt att tillaga. I ugn på 100 grader i ett hålbleck tar det 8-12 minuter beroende på mängden potatis och djupet på hålblecket, i kokande lättsaltat vatten tar det bara 3–4 minuter. Men trots att det är snabb mat är den nyttig.
– VI SERVERAR BRA snabbmat där potatisen är en viktig del, säger David Sandberg.
Vättern Minut borstad medelpotatis är svenskproducerad och utan tillsatser. Cvitaminhalten är upp till 25 procent högre än hos en vanlig kokt potatis. I vakuumförpackningen bevaras också näringsämnen istället för att sköljas bort i kokgrytan.Trycket i köket är stort under lunchtid.
Då är det viktigt att allt flyter på, att maten finns redo och att serveringen går fort.
– Vi har stor ruljans och kan i princip tillaga potatisen allteftersom och servera den direkt från ugnen, berättar David Sandberg.
EN ANNAN FÖRDEL med Flensteds förkokta potatis är att den snabba tillagningen minskar svinnet.
– Eftersom det går så fort att tillaga potatisen kan vi tillaga efter behov. Det har minskat svinnet markant, säger David Sandberg.